Täby Folkdansgille

En presentation

Kvarntorpsgården, Näsby Allé 72, Täby är vår "hemmalokal"

Täby folkdansgille - en presentation

Täby Folkdansgille (TFG) är en förening inom Svenska Folkdansringen, en organisation som sedan 1920 arbetat för att bevara folklig kultur: danser, lekar, dräkter, slöjd osv. Täby Folkdansgille bildades 1973. Vi vill utveckla våra medlemmars kunskaper och talanger när det gäller gammeldans och folkdans. Vi har också nybörjarkurser i gammeldans och folkdans.

Vi vill också skapa tillfällen att utöva dans i Täby. Vi anser att folkdans är en mycket bra och berikande form för samvaro mellan moderna människor. I ett samhälle där de naturliga kontaktytorna blir allt mindre, spelar den verksamhet vi bedriver en mycket viktig roll. En naturlig anknytning till folkdansen har folkdräkten. Folkdansgillet arbetar för att hålla bruket av folkdräkterna vid liv. Föreningen har möjlighet att ge råd och hjälp med val av dräkt, att skaffa material och mönster, samt att skära till och sy. Detta gäller även kläder från tiden runt sekelskiftet 1900.

Folkdansgillet medverkar vid flera av Täbys finaste traditionella evenemang:
- nationaldagsfirandet på Karby gård
- midsommarfirandet i Rönninge by 
- "Stora Byfesten", en gammaldags byfest i Rönninge by, i början av september.


Folkdansgillet medverkar även, på förfrågan, i andra evenemang med dansuppvisningar till folkmusik och med klädparader

Vid de flesta evenemang medverkar TFG-medlemmar klädda i folkdräkt och uppför danser till folkmusik. För att dansa behövs musik och den får TFG genom samarbetet med husbandet Kvarnstenarna.

Husbandet Kvarnstenarna

Denna folkmusikgrupp har bildats och utvecklats under ledning av Sten Stenhols. Gruppen består numera av ca: 7 duktiga musiker på många olika instrument (fiol, nyckelharpa, klarinett samt gitarr/banjo).  

Vår folkdansträning, på torsdagskvällarna, sker till musik av Kvarnstenarna.

Kort sagt: Täby Folkdansgille är en mycket aktiv förening.